Publicēts: 10.01.2022.
Evija Dundure, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Apdrošināšanas un pensiju uzraudzības departamenta direktore
Evija Dundure Nevienu vairs nepārsteidz tas, ka apdrošināšanas līgumu iespējams noslēgt attālināti, atrodoties jebkur, kur ir pieejams internets, un to var paveikt pat ar mobilā tālruņa starpniecību. Lai arī par krāpniecību apdrošināšanas pakalpojumu jomā Latvijā nav saņemti ziņojumi, tomēr ir jābūt ļoti uzmanīgiem, digitālajā vidē iegādājoties finanšu, tostarp arī apdrošināšanas pakalpojumus. Tas ir īpaši aktuāli Covid-19 ierobežošanas pasākumu laikā, jo daudzus pakalpojumus tiek piedāvāts veikt attālināti, un paredzams, ka nākotnē digitalizācija turpinās savu uzvaras gājienu. Līdz ar to palielināsies finanšu pakalpojumu sniedzēju skaits, tajā skaitā arī no citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kuri pakalpojumus piedāvā digitāli. Pašlaik katrs no mums apdrošināšanas līgumu var noslēgt ar Latvijā licencētu apdrošināšanas sabiedrību, citā ES dalībvalstī licencētu apdrošinātāju, bet apdrošināšanas līguma noslēgšanu var piedāvāt arī apdrošināšanas starpnieks.
Šobrīd apdrošināšanas un apdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumus Latvijā, ievērojot pakalpojumu sniegšanas brīvības principu, ir tiesīgi sniegt vairāk nekā 510 apdrošināšanas komersantu un 750 apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku no citām ES dalībvalstīm un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm.
Latvijas iedzīvotājiem tiek un tiks sniegtas arvien jaunas un dažādas iespējas, bet jāņem vērā, ka pastāv arī riski. Finanšu tirgū klienta izpratne par riskiem ir ārkārtīgi būtiska. Tie, kuri labi pārzina apdrošināšanas līguma noslēgšanas procesu sava apdrošinātāja tīmekļvietnē, zina, cik tas ir ērti, ātri un vienkārši, kad līgumu saņem savā e-pastā. Taču kā rīkoties, ja apdrošināšanas līguma slēgšanu piedāvā nezināms apdrošinātājs vai apdrošināšanas starpnieks savā mobilajā lietotnē vai tīmekļvietnē? Var gadīties, ka informācijas saņēmējam vispār nav nojausmas par pakalpojuma sniedzēja statusu. Šādās situācijās noteikti ir jāvelta nedaudz laika un jānoskaidro, vai pakalpojuma sniedzējam ir licence, jo tikai šādu pakalpojumu sniedzēju klientu intereses ir aizsargātas. Noteikti daudziem zināms, ka apdrošināšanas līguma noslēgšanu digitāli piedāvā arī apdrošināšanas brokeri. Tie, piemēram, savās tīmekļvietnēs klientiem sniedz iespēju salīdzināt piedāvājumus un noslēgt apdrošināšanas līgumu. Nereti klienti apdrošināšanas brokeri uzskata par savu apdrošinātāju un pakalpojuma sniedzējam nepievērš uzmanību. Taču ir svarīgi zināt, ka pirms apdrošināšanas līguma noslēgšanas apdrošināšanas starpnieka pienākums ir laikus sniegt klientam Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likumā noteikto informāciju, sākot ar to, ka tas ir apdrošināšanas starpnieks un beidzot ar to, kāds ir atlīdzības veids un apmērs par piedāvāto apdrošināšanas līgumu. Būtiski uzsvērt, ka informācija ir jāsniedz klientam neatkarīgi no apdrošināšanas līguma noslēgšanas veida – klātienē birojā vai neklātienē (attālināti) – mobilajā lietotnē, tīmekļvietnē, POS terminālī vai citos digitālos veidos. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) savā tīmekļvietnē ir publicējusi skaidrojumu par apdrošināšanas izplatīšanu platformās, tajā skaitā sniegusi arī informāciju par nosacījumiem, kas liecina, ka personas veiktās darbības ir uzskatāmas par apdrošināšanas izplatīšanu un tai attiecīgi ir pienākums reģistrēties par apdrošināšanas starpnieku. Tādējādi, raugoties no klienta skatu punkta, ir svarīgi, lai klientam ir pārliecība, ka apdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumus sniedz tikai licencēts vai reģistrēts apdrošināšanas tirgus dalībnieks, un klients var paļauties, ka tiks nodrošināta viņa kā klienta – apdrošinātās personas – interešu aizsardzība.
Finanšu un kapitāla tirgū pārliecību var nostiprināt tikai ar objektīvi pārbaudāmiem faktiem, tāpēc aicinām klientus sadarboties tikai ar licencētiem vai reģistrētiem finanšu tirgus dalībniekiem, kuriem ir tiesības sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā.
Latvijas finanšu un kapitāla, tajā skaitā arī apdrošināšanas tirgus dalībnieku reģistrs ir pieejams FKTK tīmekļvietnē. Pirms sadarbības uzsākšanas veltiet pavisam nedaudz laika, ierakstiet FKTK tīmekļvietnē tirgus dalībnieka nosaukumu vai arī jautājiet potenciālajam apdrošināšanas pakalpojuma sniedzējam par reģistru, kurā tas ir reģistrēts. Tas prasīs pāris minūtes, taču būsiet pasargāts un drošs, ka apdrošināšanas izplatītājs ir reģistrēts tirgus dalībnieks un jūsu intereses ir aizsargātas.