Publicēts: 28.02.2003. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2003. gada 28. februārī

1993. gada 5. martā apgrozībā tika laista pirmā atjaunotā lata naudas zīme - 5 latu banknote, kas naudas reformas procesā ievadīja pāreju no Latvijas rubļa uz latu. Tātad no šī valstij, ikvienam iedzīvotājam un naudas reformas īstenotājiem svarīgā notikuma apritējuši 10 gadi. Latvijas Banka atjaunotā lata jubileju atzīmēs šī gada martā. Svarīgākā un notikumiem bagātākā diena būs 2003. gada 5. marts.

Jubilejas programma veidota tā, lai tā aptvertu dažādus lata dzīves aspektus un lai radītu svētkus gan cilvēkiem, kas daudz darījuši lata tapšanā un stabilas, efektīvas naudas sistēmas izveidē un nodrošināšanā, gan valsts iedzīvotājiem kopumā.

2003. gada 5. martā tiek rīkoti trīs ar lata atjaunotni saistīti notikumi.

9:30-12:40 Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks konference un lomu diskusija "Lata nozīme Latvijas tautsaimniecībā", kuru vadīs Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Pasākuma pirmajā daļā Naudas reformas komiteja - Ivars Godmanis, Einars Repše un Ojārs Kehris - atskatīsies uz lata ieviešanu, izvērtējot naudas reformas uzdevumus un tā laika tautsaimniecisko situāciju valstī. Savukārt otrajā daļā 10 gados īstenotās naudas politikas vērtējumu sniegs un Latvijas monetārajā nākotnē ielūkosies gan atzīti finanšu un ekonomikas teorijas eksperti, gan pieredzējuši banku un uzņēmējdarbības praktiķi. Uz šo un citiem dienas pasākumiem ieradīsies arī viesi no centrālajām bankām: Igaunijas Bankas prezidents Vahurs Krafts un prezidenta vietnieks Mārtens Ross, Lietuvas Bankas padomes priekšsēdētāja vietnieks Arvidas Kregžde un tās Vācijas centrālās bankas (VCB) amatpersonas, kuras palīdzējušas likt pamatus naudas politikai un neatkarīgai centrālajai bankai Latvijā, - VCB direktors, Naudas, kredīta un kapitāla tirgus daļas vadītājs Villijs Frīdmans, VCB Maincas galvenās pārvaldes prezidents Helmuts Ritgens, VCB direktors, Maincas galvenā pārvalde, Manfrēds Vigass.

15:00-16:30 Rīgas galerijā, Aspazijas bulvārī 20, tiks atklāta izstāde "Naudas zīmes". Izstādi iekārto Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas pasniedzējs Ojārs Pētersons un nodaļas studenti. Izstādes pamatideja ir parādīt Latvijas naudas vizuālo tēlu. Tā tiks īstenota gan ar visas 10 gados izlaistās naudas - apgrozības banknošu un monētu un jubilejas un piemiņas monētu - klātbūtni, gan ar videomonitorā pieejamu informāciju par naudas tapšanas procesu. Izstādes atklāšanā aicināti piedalīties tie, kas pielikuši savu roku, prātu un sirdi Latvijas naudas veidošanā un popularizēšanā, arī ārvalstu kaltuvju un vērtspapīru spiestuvju pārstāvji. Interesentiem izstādi būs iespējams apmeklēt līdz 25.03.2003.

19:00-23:00 Latvijas Nacionālajā operā notiks lata atjaunotnes 10 gadu svinības. Valsts prezidentes apsveikums un Latvijas Bankas prezidenta uzruna ievadīs īpaši veidotu operas un citu mākslinieku koncertu Lielajā zālē. Latvijas Banka ir vienojusies ar Latvijas Televīziju par koncerta pārraidīšanu 1. programmā - translācija paredzēta 2003. gada 15. martā 21:50.

Uz visiem minētajiem 5. marta pasākumiem viesi aicināti ar ielūgumiem.

Konferencē un lomu diskusiju Latvijas Universitātē, kā arī izstādes "Naudas zīmes" atklāšanā esam lūguši būt klāt žurnālistus, kas specializējušies finanšu un ekonomikas jautājumos.

Latvijas Universitātē viesu reģistrācija notiks 5. martā plkst. 9:00-9:30, žurnālistiem būs atsevišķs reģistrācijas galds pie ieejas Lielajā aulā. Filmēšana un fotografēšana ir atļauta. Tā kā dienas programma ir ļoti blīva, preses konference vai cita veida organizēta žurnālistu tikšanās ar pasākumu dalībniekiem vai viesiem nav plānota.

Latvijas Bankas interneta mājas lapā www.bank.lv ir izveidota lata atjaunotnes 10 gadu jubilejai veltīta sadaļa, kurā ievietots Latvijas Vēstures muzeja Numismātikas nodaļas vadītājas Dr. hist. K. Ducmanes sagatavots pārskats par lata ieviešanu, ar lata vēsturi un jubilejas pasākumiem saistīti attēli u.c. materiāli.

Arī izdevuma "Averss un Reverss" marta laidiens būs pilnībā veltīts latam - kā vēsturiskiem, tā naudas politikas un skaidras naudas aprites jautājumiem.