Publicēts: 01.11.2005. Aktualizēts: 26.01.2011.

Rīgā 2005. gada 1. novembrī

Latvijas Banka starptautiskas monētu programmas "Hanzas pilsētas" ietvaros laidusi apgrozībā Koknesei veltītu 1 lata sudraba piemiņas monētu. Monētas grafisko dizainu veidojis Gunārs Krollis un ģipša modeli - Jānis Strupulis. Monēta kalta Somijas kaltuvē Rahapaja Oy.

Koknese ir piektā Latvijas Hanzas pilsēta, kas līdzīgi kā Ventspils, Cēsis, Kuldīga un Valmiera ieguvusi savu monētu. Šīs monētas ir pilsētas vēstures un tagadnes simboli, un tās labprāt draugiem Latvijā un ārpus tās dāvina pilsētu domes un iedzīvotāji, arī uzņēmumi.

Latvijas Banka turpinās monētu sēriju "Hanzas pilsētas", lai savas monētas būtu arī Limbažiem, Straupei un Rīgai un sērija aptvertu visas astoņas Latvijas Hanzas pilsētas.

Monēta "Koknese" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā kopējā tirāža - 15 000, tirdzniecībai Latvijā tiks nokaltas 3 000 monētas.

Monēta "Koknese" iegādājama Latvijas Bankā, K. Valdemāra ielā 2a, tās filiālēs Liepājā, Daugavpilī un Rēzeknē un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 17.50.

Informācijai - monēta "Koknese" līdz ar citām šogad nokaltajām/apgrozībā laistajām Latvijas jubilejas un piemiņas monētām nākamgad piedalīsies sabiedrības aptaujā par 2005. gada monētu, ko Latvijas Banka rīkos 2006. gada pirmajā pusē. Veiksmīgā, lielu sabiedrības atsaucību guvusī pirmā aptauja par gada monētu šogad bija rosinājums veidot to par tradīciju monētu mākslā, tādējādi apliecinot cieņu Latvijas mākslinieku darbam. Atgādinājumam - par 2004. gada monētu ar 2 687 balsīm no 5 176 atzīta "Laika monēta", kuras grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs un ģipša modeli - Jānis Strupulis.