Publicēts: 20.06.2014.

Informācija plašsaziņas līdzekļiem
19.06.2014.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija anulē licenci krājaizdevu sabiedrībai „KRĀJKASE”

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu ar 2014. gada 19. jūniju anulēt Latvijas Lauksaimniecības Kameras kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības „KRĀJKASE” licenci, jo tā nav uzsākusi darbību vairāk nekā gada laikā pēc licences saņemšanas. „KRĀJKASE” nav piesaistījusi noguldījumus, ne arī izsniegusi kredītus saviem biedriem.

FKTK var anulēt krājaizdevu sabiedrībai licenci saskaņā ar Krājaizdevu sabiedrību likumu, ja tā nav uzsākusi savu darbību 12 mēnešu laikā kopš speciālās atļaujas izsniegšanas dienas.

„KRĀJKASE” licenci krājaizdevu sabiedrības darbības uzsākšanai saņēma 2012. gada 1. novembrī, t.i., gandrīz pirms pusotra gada. Tai ir 23 biedri.

Par kooperatīvajām krājaizdevu sabiedrībām
Latvijā patlaban darbojas 33 kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības. Kooperatīvā krājaizdevu sabiedrība ir tās biedru dibināts un pārvaldīts finanšu kooperatīvs, lai sniegtu saviem biedriem finanšu pakalpojumus – noguldījumus, aizdevumus u.c. Latvijā krājaizdevu sabiedrības veidojušās pēc diviem principiem – pēc teritoriālās un interešu vai nodarbinātības kopības. Par krājaizdevu sabiedrības biedru kļūst, iegādājoties tās pajas, un atšķirībā no bankas klienta krājaizdevu sabiedrības biedram ir iespējas aktīvi iesaistīties lēmumu pieņemšanā.

Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību segments Latvijā aizņem salīdzinoši nelielu daļu no finanšu sektora – aptuveni 0.05% no kopējiem finanšu sektora aktīviem.

Mediju jautājumiem:
Laima Auza
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
Komunikācijas daļas vadītāja
Tālr.: 67774860, 26148001
laima.auza@fktk.lv