Publicēts: 12.12.2006. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2006. gada 12. decembrī

Latvijas Banka laidusi apgrozībā 1 lata piemiņas monētu "Ciparu monēta". Monētas grafisko dizainu veidojis Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli - Jānis Strupulis. Tā kalta Austrijas kaltuvē Münze Österreich.

Septiņstūru "Ciparu monēta" ir viena no neparastajām Latvijas Bankas monētām, starp kurām minamas, piemēram, tūkstošgades monēta poga, "Likteņa monēta" ar vienu sudraba, otru - zelta pusi un sudraba - niobija "Laika monēta" ar brīvo ciparnīcu gravējumam. Gluži kā aplis, kas ir ierasta forma mūsdienu monētām, arī skaitlis septiņi nes pabeigtības nozīmi. Septiņi arī tiek uzskatīts par noslēpumainu, pārdabisku skaitli.

"Ciparu monēta" nes ziņu par skaitļiem kā cilvēku radītām zīmēm, kurām piemīt dižs spēks. Monētas dizaina autors Ilmārs Blumbergs saka tā: "Mūsdienu pasaulē informācijas apritei ir primāra nozīme. Veidojot, glabājot, pārraidot informāciju digitālā veidā, tiek izmantoti cipari. Tikai divi cipari - 0 un 1. Kas izteikts ciparu kodā, kļūst pieejams mums visiem. Divi cipari vienojuši pasauli."

Ciparu monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 2 007 eksemplāri. Šī un citas Latvijas jubilejas un piemiņas monētas iegādājamas Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 28.00.

Jubilejas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši laba kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.