Publicēts: 01.01.2013.

Nervozitāte finanšu tirgos, ASV dolāra vērtības krišanās, kā arī tuvojošās Saeimas vēlēšanas kopš augusta vidus sekmēja paaugstinātu pieprasījumu pēc ārvalstu valūtas. Tādēļ 3. ceturksnī Latvijas Banka neto pārdeva ārvalstu valūtu 74.1 milj. latu apjomā. Jūlijā valūtas mijmaiņas (swap) darījumu izsolēs bankas nepiedalījās, bet augustā tajās izsniegti 6.0 milj. latu un septembrī - 3.0 milj. latu (termiņš - 91 diena, vidējā svērtā procentu likme - 6.1%).

Kopumā Latvijas Bankas tīrie ārējie aktīvi 3. ceturksnī samazinājās par 48.1 milj. latu jeb 9.1% un septembra beigās bija 483.1 milj. latu. Tā kā vienlaicīgi notika gan tīro ārējo aktīvu kritums, gan naudas bāzes samazināšanās (sk. 17. att.), lata segums joprojām pārsniedza 100% (septembra beigās - 105.6%).

3. ceturksnī situāciju pasaules valūtas tirgū noteica tautsaimniecības globālās lejupslīdes, Latīņamerikas finanšu krīzes un lielo ASV ieguldījumu fondu finansiālo grūtību izraisītā ASV dolāra kursa krišanās. Vienlaikus Rietumeiropas tautsaimniecības stabilitāte un Eiropas Ekonomiskās un monetārās savienības izveides priekšdarbi veicināja Vācijas markas un Francijas franka nostiprināšanos. Stabilizējoties Japānas tautsaimniecības stāvoklim, pēc ilgāka pārtraukuma bija vērojams arī jenas kursa kāpums. Tādēļ arī attiecībā pret latu ASV dolāra kurss samazinājās par 3.2%, bet Vācijas markas, Francijas franka un Japānas jenas kurss palielinājās attiecīgi par 4.5%, 4.3% un 1.4% (Latvijas Bankas noteiktā ASV dolāra un Vācijas markas kursa pārmaiņas sk. 18. att.). Lielbritānijas sterliņu mārciņas kurss attiecībā pret latu būtiski nemainījās (samazinājums par 0.5%).

Latvijas banku darījumu apjoms valūtas tirgū samazinājās. Valūtas pirkšanas un pārdošanas darījumu kopapjoms bija 18.7 mljrd. latu (par 21.1% mazāk nekā 2. ceturksnī). Starpbanku valūtas tirgus apjoma kritumu galvenokārt noteica Krievijas finanšu krīzes iespaidā sarukušais darījumu apjoms ar šīs valsts rezidentiem. Starpbanku valūtas tirgū veikto darījumu valūtu struktūra 3. ceturksnī būtiski neatšķīrās no to struktūras 2. ceturksnī.