Publicēts: 01.01.2013.

Iekšzemes starpbanku tirgus apgrozījums 1. ceturksnī bija 825.3 milj. latu (par 27.7% vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī; katra mēneša iekšzemes starpbanku tirgus apgrozījumu sk. 15. att.). Starpbanku tirgus visaktīvākais bija martā, kad tā apgrozījums sasniedza 316.4 milj. latu (lielākais mēneša apgrozījums kopš 1998. gada jūlija).

14. attēls  
Iekšzemes starpbanku tirgū izsniegtie kredīti  
(milj. latu)

  Kopā
  Izsniegti latos
  Izsniegti OECD valstu valūtās

Starpbanku tirgum 2. ceturkšņa sākumā bija raksturīgas zemas un stabilas procentu likmes, kas paaugstinājās aprīļa beigās un maijā pēc veiksmīgajām valsts obligāciju izsolēm, kuras būtiski mazināja banku sektora likviditāti, jo valdība iegūtos līdzekļus noguldīja galvenokārt Latvijas Bankā. Procentu likmju kāpumu veicināja latu resursu pieprasījuma pieaugums sezonālu faktoru ietekmē, jūnija beigās strauji palielinoties starpbanku kredītu procentu likmēm. Latos izsniegto iekšzemes starpbanku kredītu vidējā svērtā procentu likme jūnijā bija 7.1%, bet naudas tirgus procentu likmju indekss RIGIBOR uz nakti izsniegtajiem kredītiem sasniedza 8.5%, un tas veicināja arī garāka termiņa kredītu procentu likmju paaugstināšanos, RIGIBOR aizdevumiem ar 6 mēnešu termiņu jūnija beigās sasniedzot 7.6% (marta beigās - 6.8%; sk. 15. att.). Savukārt OECD valstu valūtās izsniegto iekšzemes starpbanku kredītu vidējā svērtā procentu likme sakarā ar pasaules vadošo centrālo banku bāzes likmju sarukumu turpināja samazināties. OECD valstu valūtās izsniegto kredītu vidējā svērtā procentu likme jūnijā bija 4.1% (martā - 4.8%).

15. attēls  
Naudas tirgus procentu likmju indekss
(%)

  Uz nakti izsniegti kredīti 
  Uz 7 dienām izsniegti kredīti 
  Uz 1 mēnesi izsniegti kredīti 
  Uz 6 mēnešiem izsniegti kredīti

Banku sektora likviditātes samazināšanās un efektīvāka banku brīvo resursu pārvaldīšana veicināja iekšzemes starpbanku tirgū latos izsniegto kredītu apjoma pieaugumu par 60.7% (ārvalstu valūtā izsniegto kredītu apjoms palielinājās par 9.8%). Tādējādi iekšzemes starpbanku tirgū latos izsniegto kredītu īpatsvars pieauga līdz 77.5% no kredītu kopapjoma (1. ceturksnī - 70.1%).

Iekšzemes starpbanku tirgū uz nakti izsniegto kredītu īpatsvars palielinājās līdz 84.4% (1. ceturksnī - 82.6%), bet samazinājās kredītu ar termiņu līdz 1 mēnesim īpatsvars (no 16.3% 1. ceturksnī līdz 15.0% 2. ceturksnī).

Ārvalstu kredītiestādēm izsniegto kredītu apjoms 2. ceturksnī saruka par 10.0% (līdz 17.8 mljrd. latu). No tiem 94.5% bija izsniegti uz nakti un 97.1% - OECD valstu valūtās.

2. ceturkšņa beigās 83.7% no ārvalstu kredītiestādēm izsniegto kredītu atlikuma bija izsniegti ASV dolāros un 6.1% - eiro. Lielākā šādu kredītu daļa bija izsniegta ASV, Lielbritānijas un Vācijas bankām (attiecīgi 44.4%, 13.6% un 12.2%).