Publicēts: 22.06.2017.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (turpmāk – FKTK) publicējusi 2016. gada un darba pārskatu, kurā ir pieejama nozīmīgākā informācija par FKTK darbību un tās uzraugāmo finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku darbības rezultātiem 2016. gadā.

Raksturojot aizvadīto gadu, FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš gada pārskata ievadvārdos, norāda: “2016. gadā ar pilnu atbildību strādājām augstāku prasību apstākļos. Šis bijis tiešām saspringta darba posms, kurā FKTK bija jāpieņem daudz svarīgu lēmumu un savā atbildības jomā jānodrošina pozitīvs sarunu iznākums mūsu valstij, lai iestātos pasaules attīstīto valstu organizācijā – OECD”.

2016. gada aprīlī OECD Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupa sniedza OECD Padomei pozitīvu viedokli par Latvijas gatavību pievienoties OECD, novērtējot Latvijas veikumu prioritāro rekomendāciju ieviešanā. Darba grupas atzinums apliecināja Latvijas uzraudzības institūciju un finanšu sektora paveikto NILLTFN jomā kā kvalitatīvu un termiņā veiktu uzdevumu.

“2016. gadā no ierastās komforta zonas nācās izkāpt gan uzraugam, gan tirgus dalībniekiem. Vairākām Latvijas komercbankām un to atbildīgajām amatpersonām tika piemērotas būtiskas soda sankcijas par nepilnībām iekšējās kontroles sistēmās un neatbilstošu risku uzraudzību ārvalstu klientu apkalpošanā”, runājot par svarīgākajiem 2016. gada notikumiem finanšu sektorā, saka Pēters Putniņš.

Regulārās uzraudzības noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) jomā ietvaros FKTK 2016. gadā četrām kredītiestādēm piemēroja soda naudu par NILLTFN likuma prasību neievērošanu kopumā 5 933 636 eiro apmērā, kā arī noteica tām virkni pienākumu, kas veicami, lai sakārtotu un pilnveidotu banku iekšējās kontroles sistēmas. Papildus tam tika piemērota soda nauda vienam bankas valdes loceklim 25 000 eiro apmērā, savukārt vienā gadījumā par NILLTFN atbildīgajam valdes loceklim tika izteikts brīdinājums.

2016. gadā pirmo reizi tika veikta neatkarīga pārbaude 12 Latvijas bankās, kuras koncentrējas uz ārvalstu klientu apkalpošanu. Pārbaudi veica trīs ASV konsultāciju uzņēmumi pēc vienotas metodoloģijas atbilstoši ASV regulējošajām prasībām NILLTFN jomā.

Pārskata gadā notika izmaiņas FKTK struktūrā – nolūkā stiprināt NILLTFN uzraudzības jomu tika izveidota jauna struktūrvienība – Atbilstības kontroles departaments.

2016. gada martā pēc FKTK ierosinājuma ECB pieņēma lēmumu anulēt AS “TRASTA KOMERCBANKA” licenci. FKTK iesniedza šādu priekšlikumu ECB izskatīšanai, jo banka ilgstoši bija pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās.  Pēc AS “TRASTA KOMERCBANKA” licences anulēšanas bankai bija pietiekami likvīdie aktīvi, lai nodrošinātu visu garantēto atlīdzību klientiem, un 95.4% “TRASTA KOMERCBANKA” noguldītāju garantiju sistēma noguldījumus sedza 100% apmērā.

FKTK, nodrošinot tirgus dalībnieku nepārtrauktu uzraudzību, veica standarta uzraudzības pasākumus, proti, tirgus dalībnieku darbības rezultātu monitoringu pēc finanšu pārskatu analīzes, kā arī klātienes pārbaudes. Kopumā 2016. gadā FKTK veica 34 tirgus dalībnieku klātienes pārbaudes.

Publicētajā 2016. gada un darba pārskatā ietverta nozīmīgākā informācija par FKTK darbu finanšu sektora uzraudzības, licencēšanas un regulējošo prasību jomā. Pārskats sniedz ieskatu finanšu stabilitātes sistēmā, ko Latvijā veido Noguldījumu garantiju fonds, Apdrošināto aizsardzības fonds, Finanšu instrumentu tirgus klientu aizsardzības sistēma un Finanšu stabilitātes nodeva. Tāpat gada pārskatā var iepazīties ar FKTK īstenoto sadarbību nacionālā un starptautiskā līmenī, kā arī ar paveikto sabiedrības informēšanā un finanšu pratības pilnveidē. Pārskatā tiek aplūkota arī FKTK pārvaldība un organizācija, tai skaitā personāla politika, iestādes struktūra un darbības finansiālais nodrošinājums.

Turpmākai informācijai: Agnese Līcīte FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste tālr.:67774808; e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. Vairāk par FKTK: www.fktk.lv, www.klientuskola.lv, Twitter.com/FKTK_LV