Publicēts: 19.10.2016.
Makroprudenciālo pasākumu pārrobežu atzīšanas mērķis ir nodrošināt vienādu prudenciālo prasību attiecināšanu uz vienādiem riska darījumiem neatkarīgi no finanšu pakalpojuma sniedzēja licencēšanas vietas. Tādējādi tiek veicināta EEZ dalībvalstu nacionālās makroprudenciālās politikas efektivitāte un konsekvence. Lai to nodrošinātu, FKTK, kā nacionālā kompetentā iestāde, vienojas par ietvaru, uz kuru tā balstīsies, turpmāk pieņemot lēmumus par citu valstu makroprudenciālo pasākumu atzīšanu.

FKTK brīvprātīgi atzīst EEZ valstu makroprudenciālos pasākumus, kuri tiek piemēroti noteiktiem riska darījumu veidiem, ar šādiem nosacījumiem: 1) ja dalībvalsts ir paziņojusi, ka šādiem pasākumiem ir nepieciešama savstarpējā atzīšana; 2) ja nepastāv nopietns iemesls to nedarīt, piemēram, ja ietekmes izvērtējums liecina, ka atzītais pasākums potenciāli nemazinās Latvijā ieviesto pasākumu efektivitāti.

FKTK, pieņemot šo lēmumu, izmanto iespēju piešķirt atbrīvojumu un nepiemērot kāda pasākuma atzīšanu Latvijas kredītiestādēm, ja tām nav nozīmīgu pārrobežu darījumu attiecīgajā dalībvalstī. Lēmums par to, ka Latvijas kredītiestādei nav nozīmīgu pārrobežu darījumu attiecīgajā dalībvalstī, tiktu pieņemts, ja šai Latvijas kredītiestādei attiecīgajā dalībvalstī pārrobežu riska darījumi, uz kuriem tiek attiecināta prasība, nav pārsnieguši zemāko no diviem šādiem lielumiem: 1 miljonu euro vai dalībvalsts noteikto nozīmīguma robežlīmeni.

FKTK padome pieņem šādu lēmumu, jo Eiropas Sistēmisko risku kolēģija (ESRK) 2015. gada 15. decembra Ieteikumā par makrouzraudzības politikas pasākumu pārrobežu ietekmes novērtēšanu un brīvprātīgu savstarpēju atzīšanu rekomendē nacionālajām kompetentajām iestādēm veikt tādu makrouzraudzības politikas pasākumu savstarpēju atzīšanu, kurus pie¬ņēmušas citas attiecīgās iestādes un kurus ESRK ieteikusi savstarpēji atzīt.

Lēmumi par trešo valstu makroprudenciālo pasākumu atzīšanu tiek pieņemti, izvērtējot katru gadījumu atsevišķi.

Turpmākai informācijai: Agnese Līcīte FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste tālr.: 67774808; e-pasts: Agnese.Licite@fktk.lv Vairāk par FKTK: www.fktk.lv, www.klientuskola.lv, Twitter.com/FKTK_LV