Publicēts: 01.01.2013.

Inflācijas līmeņa un naudas tirgus likmju samazināšanās ļāva Latvijas Bankai no 25. aprīļa pazemināt refinansēšanas likmi uz 4%, turpmākajos mēnešos saglabājot to nemainīgu. Vidējais kredītu atlikums 1997. gada 2. ceturksnī bija 5.3 milj. latu (1. ceturksnī - 1.7 milj. latu). Lielo uzņēmumu privatizācijas izraisītais pieprasījums pēc latiem un salīdzinoši zemais procentu likmju līmenis palielināja banku interesi par kredītu saņemšanu repo izsolēs, un šādi kredīti dominēja centrālās bankas izsniegto kredītu kopapjomā.

Latvijas Bankas repo izsolēs piedāvātais kredītu apjoms nedaudz samazinājās, bet banku pieprasījums salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni pieauga 1.6 reizes. Sevišķi liels pieprasījums pēc šāda veida kredītiem bija maija beigās (2. ceturksnī repo izsolēs tika izsniegti kredīti 18.4 milj. latu apjomā, t.sk. maijā - 12.8 milj. latu). Repo izsoļu vidējā svērtā procentu likme (4.1%) maz atšķīrās no Latvijas Bankas refinansēšanas likmes.

Repo izsolēs izsniegtie kredīti veidoja 83.3% no Latvijas Bankas izsniegto kredītu kopapjoma (1. ceturksnī - 81.6%). Pārējo Latvijas Bankas izsniegto kredītu daļu veidoja automātiskie lombarda kredīti. 2. ceturksnī tie tika izsniegti par 39.5% vairāk nekā 1. ceturksnī, un to vidējā svērtā procentu likme samazinājās līdz 5.3%.