Publicēts: 01.01.2013.

Iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām latos no jauna izsniegto īstermiņa un ilgtermiņa kredītu vidējā svērtā procentu likme 3. ceturksnī samazinājās un septembrī bija attiecīgi 10.6% un 10.8%. Samazinājās gan uzņēmumiem, gan privātpersonām izsniegto kredītu vidējās svērtās procentu likmes, ko galvenokārt noteica pastiprināta lielāko starptautiskajās banku grupās ietilpstošo banku konkurence jaunu klientu piesaistē, piedāvājot izdevīgākas kreditēšanas programmas.

Tomēr jau otro ceturksni pēc kārtas latos izsniegto kredītu vidējās svērtās procentu likmes bija ievērojami augstākas nekā OECD valstu valūtās izsniegto aizdevumu vidējās svērtās procentu likmes (sk. 14. att.). To noteica samērā zemās likviditātes izraisītās augstākās starpbanku tirgus kredītu procentu likmes darījumiem latos, pie kurām piesaistīti kredīti ar mainīgu procentu likmi.

14. attēls
Ilgtermiņa kredītu vidējās svērtās procentu likmes
(%)

Izsniegti latos
Izsniegti OECD valstu valūtās

OECD valstu valūtās izsniegto kredītu vidējā svērtā procentu likme 3. ceturksnī joprojām samazinājās, turpinot jau gada sākumā aizsākušos tendenci. To noteica nozīmīgāko pasaules valūtu procentu likmju kritums pasaules naudas tirgū. OECD valstu valūtās izsniegto ilgtermiņa kredītu vidējā svērtā procentu likme septembrī sasniedza rekordzemu līmeni (7.8%). OECD valstu valūtās izsniegto īstermiņa kredītu vidējā svērtā procentu likme septembrī veikto darījumu rezultātā palielinājās līdz 11.7%. Lai gan turpmākajos mēnešos gaidāma arī latos izsniegto kredītu procentu likmju samazināšanās, var prognozēt, ka OECD valstu valūtās izsniegto kredītu procentu likmes būs par tām zemākas.

No iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām latos piesaistīto īstermiņa noguldījumu vidējā svērtā procentu likme 3. ceturksnī samazinājās no 5.9% jūlijā līdz 5.3% septembrī, bet no šīs klientu grupas latos piesaistīto ilgtermiņa noguldījumu vidējā svērtā procentu likme būtiski nemainījās un vidēji ceturksnī bija 6.7%. Augstākās noguldījumu procentu likmes bija jūlijā sakarā ar sezonālu izdevīgāku noguldījumu noteikumu piedāvājumu.

OECD valstu valūtās veikto īstermiņa noguldījumu vidējā svērtā procentu likme 3. ceturksnī turpināja samazināties, septembrī sasniedzot 3.7%, bet ilgtermiņa noguldījumu vidējā svērtā procentu likme gandrīz nemainījās.

Salīdzinot latos un OECD valstu valūtās piesaistīto noguldījumu vidējās svērtās procentu likmes, redzams, ka gan īstermiņa (sk. 15. att.), gan ilgtermiņa noguldījumu vidējā svērtā procentu likme augstāka bija latos veiktajiem noguldījumiem, jo bankas centās kompensēt latu resursu trūkumu.

15. attēls  
Īstermiņa noguldījumu vidējās svērtās procentu likmes
(%)

Latos
OECD valstu valūtās

Kredītu procentu likmju sarukums, piesaistīto noguldījumu procentu likmēm saglabājoties relatīvi stabilākām, noteica to, ka kredītu un noguldījumu procentu likmju starpība ilgtermiņa un īstermiņa darījumiem latos pakāpeniski samazinājās un septembrī bija par 0.5-2.0 procentu punktiem mazāka nekā jūlijā.