Publicēts: 02.09.2016.
FKTK ir apkopojusi ieguldījumu fondu un alternatīvo ieguldījumu fondu darbības rezultātus 2016. gada 1. pusgadā. Ieguldījumu fondu sniegums 2016. gada pirmajā pusgadā bija izteikti atšķirīgs dalījumā pēc fondu ieguldījumu politikas kā arī pēc to reģionālā fokusa. Vairums obligāciju fondu 2016. gada 1. pusgadā darbojās ar pozitīvu ienesīgumu, savukārt lielākā daļa akciju fondu ar negatīvu ienesīgumu, un to sniegums atspoguļoja straujos cenu kritumus finanšu tirgos. Līdzīgi kā iepriekšējā ceturksnī īpaši augstu ienesīgumu uzrādīja tie fondi, kas 2014. gadā bija lielākie zaudētāji saistībā ar rubļa vērtības kritumu vai ieguldījumiem Krievijā. 

Obligāciju fondi. Jūnija beigās obligāciju fondu sešu mēnešu ienesīgums bija robežās no mīnus 1.6% līdz plus 20.7%. Šo fondu kopējie aktīvi kopš gada sākuma pieauga par 0.7% un jūnija beigās sasniedza 175 milj. eiro. Obligāciju fondi pārsvarā fokusējas uz korporatīvajiem parāda vērtspapīriem augsta ienesīguma/ augsta riska (high yield) segmentā.

Jauktie fondi. Jaukto fondu sešu mēnešu ienesīgums bija robežās no mīnus 2.1% līdz mīnus 0.5%. Šo fondu aktīvi jūnija beigās sasniedza 12 milj. eiro un pusgada laikā tie samazinājās par 5.3%, ko galvenokārt ietekmēja viena fonda pievienošana Lietuvā reģistrētam fondam. Jūnija beigās jauktie fondi pārsvarā bija ieguldījuši ieguldījumu fondu apliecībās, proti, tās jūnija beigās veidoja 61% no šo fondu kopējā vērtspapīru portfeļa.

Akciju fondi. Jūnija beigās akciju fondi lielāko daļu no vērtspapīru portfeļa bija ieguldījuši ieguldījumu fondu apliecībās (55%), kā arī samērā būtisku daļu – Krievijas uzņēmumu akcijās (17.3% no kopējā vērtspapīru portfeļa). Šiem fondiem nozīmīgākie akciju indeksi pusgada laikā uzrādīja atšķirīgu dinamiku, kas atspoguļojās fondu sniegumā (S&P 500: plus 2.7%, Eurostoxx 50: mīnus 12.3%, RTS: plus 22.9%, Micex: plus 7.4%). Akciju fondu sešu mēnešu ienesīgums bija robežās no mīnus 12.7% līdz plus 15.1%. Jūnija beigās šo fondu kopējie aktīvi sasniedza 26 milj. eiro, kopš gada sākuma samazinoties par 15%. Bankās turēto naudas līdzekļu īpatsvars kopējos akciju fondu aktīvos pusgada laikā pieauga no 4.5% līdz 33.8%, liecinot par fondu pārvaldnieku piesardzīgumu.

Alternatīvie fondi. Jūnija beigās Latvijā bija pieci licencētie alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieki un septiņi reģistrētie alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieki. To pārvaldīšanā esošo alternatīvo ieguldījumu fondu aktīvi jūnija beigās sasniedza 110.6 milj. eiro, t. sk. lielāko daļu veidoja vērtspapīri (48.2 milj. eiro), ilgtermiņa aizdevumi (22.9 milj. eiro), un ieguldījumu īpašums (18.9 milj. eiro). Stratēģiju dalījumā 54.5% tirgus daļu kopējos alternatīvo fondu aktīvos ieņem fondi ar privātā kapitāla ieguldījumu stratēģiju un pārējie ir nekustamā īpašuma fondi.

Ar ieguldījumu pārvaldes sabiedrību, ieguldījumu fondu, alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieku un alternatīvo ieguldījumu fondu pārskatu kopsavilkumiem iespējams iepazīties Komisijas mājas lapā www.fktk.lv sadaļā “Statistika/Finanšu instrumentu tirgus/”.

Turpmākai informācijai: Agnese Līcīte FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste tālr.: 67774808; e-pasts: Agnese.Licite@fktk.lv Vairāk par FKTK: www.fktk.lv, www.klientuskola.lv, Twitter.com/FKTK_LV