Publicēts: 04.04.2016.
Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) izveidota un šonedēļ sāk darbu jauna struktūrvienība – Atbilstības kontroles departaments. Jaunais FKTK departaments turpmāk veiks finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku uzraudzību saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu (turpmāk – NILLTFN), izstrādās normatīvos aktus šai darbības jomai, kā arī nodrošinās nacionālo un starptautisko sankciju prasību ievērošanu. 

Sākot darbu FKTK vadītāja amatā, Pēters Putniņš par vienu svarīgākajiem FKTK darba uzdevumiem nosauca Latvijas finanšu sektora reputācijas stiprināšanu saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu, iedibinot starptautisko organizāciju noteiktos augstākos standartus attīstītajām valstīm. Nepieciešams nosacījums šī uzdevuma veikšanā ir pašlaik notiekošā jaunu darbinieku piesaiste un FKTK personāla kapacitātes pilnveide.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš:Tas ir ļoti svarīgi, ka ar atbilstošu resursu un profesionāli augstā līmenī kontrolējam šo jomu finanšu sektorā. Ikvienam zināms, ka nerezidentu klientu naudas plūsmu apkalpošana ir nozīmīga Latvijas finanšu sektora daļa, un tas ir augsta riska bizness. FKTK mērķis ir panākt, ka Latvijas tirgus dalībnieki strādā ar caurskatāmām naudas plūsmām un nerada lieku risku valsts reputācijai. Tas ir arī nacionālās drošības jautājums. Svarīgākais šajā departamentā būs analītiskais dienests, kas veiks informācijas apstrādi – gan to, ko iegūsim regulārajās pārbaudēs, gan saņemot citus signālus. Šī būs struktūra, kas operatīvi strādās ar informāciju, identificēs pazīmes iespējamām nelegālas naudas shēmām, un tālāk jau citi kolēģi lems par atbilstošu rīcību, t.sk. administratīvo lietu ierosināšanu. Šo procesu stiprināsim arī ar atbilstošiem informācijas tehnoloģiju risinājumiem.

FKTK Atbilstības kontroles departamentā (AKD) turpmāk būs piecas daļas – Banku uzraudzības daļa, Nebanku uzraudzības daļa, Darījumu analīzes daļa, Normatīvā nodrošinājuma daļa un Sankciju un atbilstības kontroles daļa. AKD šobrīd jau strādā 9 darbinieki, taču tajā ir atvērtas 15 amata vietas un darbinieku atlases process turpinās. Plānots, ka 2017. gada pirmajā pusē AKD amata vietu skaits sasniegs 20.

Papildu informācijai: Ieva Upleja FKTK Komunikācijas daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste tālr.:67774807; e-pasts: ieva.upleja@fktk.lv