Publicēts: 15.10.2012.

Rīgā 15.10.2012.

Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Visi darījumi pēc „Latvijas Krājbanka” darbības apturēšanas veikti likumīgi

Pēc „Latvijas Krājbanka” darbības apturēšanas, 2011. gada 22. novembrī, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pilnvarnieki izpildīja vairākus „Latvijas Krājbanka” maksājumus, ievērojot normatīvos aktus un noguldītāju intereses.
FKTK par veiktajiem darījumiem un to apjomiem no 2011. gada 1. novembrim līdz 31. decembrim sniegusi skaidrojumus arī Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijai “Par Latvijas Krājbankas uzraudzības nodrošināšanas, darbības apturēšanas un maksātnespējas procesa ietekmi uz Latvijas Republikas finanšu sistēmu”.

Kādos gadījumos varēja tikt veikti maksājumi?
• Ņemot vērā, ka no 2011. gada 17. līdz 21. novembrim pieauga klientu veikto maksājumu apjoms un „Latvijas Krājbanka” nespēja laikus apstrādāt un veikt minētos darījumus, pēc bankas darbības apturēšanas, šos uzsāktos maksājumus (valutēšanas datums no 17.11.2011. līdz 21.11.2011.) bija nepieciešams izpildīt.
• Laika periodā no 23.11.2011. līdz 26.11.2011. maksājumi „Latvijas Krājbanka” klientu nodrošināšanai ar ikdienas patēriņam nepieciešamajiem līdzekļiem (50 latu apmērā dienā).
• Bankas turējumā esošo un „Latvijas Krājbanka” mantā neietilpstošo pensiju plānu/fondu un citu trešo personu līdzekļu pārvešana uz citām kredītiestādēm.
• Maksājumi „Latvijas Krājbanka” nepārtrauktas saimnieciskās darbības nodrošināšanai (algu izmaksa, telpu noma un apsaimniekošana, fiziskās drošības nodrošināšana, sakaru nodrošināšana, juridiskie pakalpojumi u.c.).
• 22. novembrī korespondentbankām tika paziņots par bankas darbības apturēšanu,  bet ne visas uzreiz reaģēja un pieņēma ienākošos maksājumus. Decembrī šie maksājumi tika pārsūtīti atpakaļ sūtītājam.
• 16. novembrī „Latvijas Krājbanka” valde apliecināja, ka tiks izpildīti tikai tie maksājumi, kas paredzēti klientu saimnieciskajai darbībai. Pārējie darījumi jāsaskaņo ar FKTK. Šajā gadījumā nav runa par klientu juridisko statusu vai uzņēmuma reģistrācijas valsti.

Laika posmā no 2011. gada 22.novembra līdz 23. decembrim veikti ~1,000 darījumi par kopējo summu ~55 miljoni latu. No kuriem:
• ~18 miljoni latu ir bankas veiktie darījumi – naudas pārskaitīšana no vairākiem korespondentkontiem uz vienu, skaidras naudas līdzekļu izņemšana no Latvijas Bankas priekš „Latvijas Krājbanka” bankomātu tīkla un filiāļu nodrošināšanai ar skaidro naudu līdz 50 latiem dienā, pirms ierobežojumu noteikšanas uzsākto, bet nepabeigto norēķinu karšu darījumu pabeigšana, pēc bankas licences apturēšanas saņemto maksājumu atgriešana sūtītājiem, kā arī maksājumi bankas nepārtrauktas saimnieciskās darbības nodrošināšanai.
• ~37 miljoni latu klientu veiktie darījumi (valutēšanas datums no 17.11.2011. līdz 21.11.2011), kurus bankai bija jāizpilda līdz darbības apturēšanai, bet ko tā nepaspēja izpildīt lielā darījumu skaita dēļ, kā arī bankas turējumā esošo un tās mantā neietilpstošo pensiju plānu/fondu un citu trešajām personām piederošo līdzekļu pārvešana uz citām kredītiestādēm.

Papildu informācijai:
Laima Auza
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
Komunikācijas daļas vadītāja
Tālr.: 67774860, 26148001
laima.auza@fktk.lv