Publicēts: 07.09.2015.

Rīgā, 07.09.2015.

Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Šogad uzņēmumu kreditēšana pakāpeniski pieņemas spēkā 

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) 2015. gada 2. ceturkšņa dati liecina, ka šī gada pirmajā pusgadā uzņēmumu kreditēšana pakāpeniski pieņemas spēkā. Sākot pieaugt Latvijas uzņēmumu pieprasījumam pēc banku kredītiem, jauno kredītu apmērs šī gada pirmajos sešos mēnešos sasniedza 600 milj. eiro, kas ir par apmēram 90 milj. eiro jeb 18% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. 

Nozaru dalījumā vairāk jaunu kredītu pieprasīts un saņemts nekustamo īpašumu, būvniecības, kā arī tirdzniecības, lauksaimniecības, IT nozarēm. Savukārt kredītportfelis visstraujāk pieaudzis informācijas tehnoloģiju (par 31 milj. eiro), nekustamā īpašuma un būvniecības (21 milj. eiro), citu pakalpojumu (17 milj. eiro), lauksaimniecības (16 milj. eiro) un apstrādes rūpniecības (4.5 milj. eiro) nozarēs. Šajā periodā bankas visvairāk kreditējušas mikro, mazos un vidējos Latvijas uzņēmumus.

Arī mājsaimniecību jaunie kredīti mājokļa iegādei turpināja mēreni pieaugt – šī gada pirmajos sešos mēnešos mājokļa iegādei, rekonstrukcijai un remontam izsniegti kredīti 127 milj. eiro apmērā (par 2.4% vairāk salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn).

Pirmajā pusgadā pieaugusi arī patēriņa u.c. mājsaimniecībām piešķirto kredītu apmērs, kopumā pārsniedzot 90 milj. eiro. Taču pakāpeniski pieaug arī Latvijas iedzīvotāju noguldījumu apmērs – par 1.9% jeb 95 milj. eiro jūnija beigās, kas liecina par līdzsvarotāku mājsaimniecību ekonomisko izaugsmi nekā iepriekšējā desmitgadē. Par mājsaimniecību ilgtspējas analīzi vairāk skatīt FKTK virtuālajā rīkā Finanšu pratības indekss: http://klientuskola.lv/lv/petijumi/finansu-pratibas-indekss.html  

 

Turpmākai informācijai:

Elīna Avotiņa

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 

Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr. 67774860, 27435292, 

elina.avotina@fktk.lv